2008. február 23., szombat

Dohányzás vs. megtakarítások - avagy a "Füstbe ment terv"

Egy dohányos mennyit költ szenvedélyére valójában? Az eredmény megdöbbentő!
Ha egy átlag dohányost veszünk aki egy doboz cigarettát füstöl el naponta (ezt számoljuk 500 Ft/nap áron), az havonta 15.000 Ft. Ha ezt 18 éves korától 60 éves koráig teszi, az alábbi egyszerű függvény mutatja meg milyen összegtől esik el, ha azt élete során füstölés helyett megtakarításba fektette volna.




Ha a havi dohányzásra költött pénzt élete során évi 12%-os hozammal (kamatos kamatozást feltételezve) bíró megtakarításba fekteti, az eredmény:
224.476.691 Ft
azaz több mint kettőszázhuszonnégy millió forint!!!
Számoljon utána! Megéri!Természetesen ugyanezt a példát Euro-ra átszámítva is kiszámolhatjuk (ez közel 870.000 EUR).-
Az Országos Lakossági Egészség Felmérés 2000 kutatási jelentése szerint a 18 év feletti magyar férfiak 40,7%-a, a nők 26,3%-a dohányzik, tehát minden harmadik magyar állampolgár. Belegondolni is nehéz, ha ezen 3 millió ember mindegyike a füstfelhő helyett vagyonát gyarapítaná , milyen hatással lenne nemzetgazdaságunkra. Rajtunk múlik, hogy hallgatunk-e józan eszünkre. Soha nem késő váltani.

5 megjegyzés:

GeorgeW1 írta...

Nem gondoltam volna, hogy egy ember(Nő/Férfi) hatvan éves koráig ilyen hatalmas összeget "képes" elpazarolni az egészsége rovására. Saccolásom: kb. 20.000.000.-Ft dohányzási ráfordításig terjedt volna...
Azt az állítást, hogy több, mint 200.000.000.- Ft összeget képes egy értelmes lény elpazarolni, csak azért, hogy "Hamarább távozzon az Élők Sorából", ez nekem képtelenségnek tűnik..., viszont: elgondolkodtató! !! !!! !!!! !!!!! !!!!!! !!!!!!!!

TePN írta...

Kedves Zoltán!
Rendkívül érdekes a cikk, és megdöbbentőek a számok, de azért egy átlagos dohányos nem pattint el doboz cigit egy nap alatt. Én is szívtam, de azért az egy doboz sok lett volna.

Névtelen írta...

Hehe, jó vicc. Értelme a semmi felé konvergál.
Gondolatkísérlet.
40 évig nem nyúl a pénzhez a delikvens. Aha. Legalább lesz miből eltemetni.

FCD írta...

Kedves Ismeretlen!
Köszönöm hozzászólását.
Még soha nem láttam 40 éven át dohányzót... 40 éven át a pénzéhez nem nyúló, havi rendszerességgel takarékoskodót.. Vagy mégis.. Ha jól tudom, Magyarországon több millióan vannak és Társadalom Biztosításnak hívják a jelenséget. Ott mennyit is fizetünk havonta? És mennyit kapunk vissza nyugdíjunk alatt? A megadott példa valós számokat tükröz. Nyugdíjba lépéskor talán hasznosabb lehet egy nagyra nőtt saját megtakarítási számla, mint egy károsodott dohányos tüdő. De ezt mindenki sajátmaga dönti el.
Köszönöm mégegyszer hozzászólását.

Névtelen írta...

Üdv Mindenkinek!
Sajna Nekem elmegy 1 doboz cigi per nap:-(. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy ingyen legyen a cigim? Ebben az esetben már érdekes lehet a megtakarítás, mert dohányozhatnék is és későbbiekben pénzem is több lenne.